måndag 26 augusti 2013

Croissanter


Ingredienser/Ingredients
dag 1/day one
1½ dl mjölk/milk
1 dl vatten/water
½ paket jäst/yeast
1 tsk salt/salt
2 msk socker/sugar
8 dl vetemjöl/wheat flour

dag 2/day 2 (or 8h later)
300 g smör/butter
1 ägg/egg

Gör så här
Värm upp mjölk och vatten till fingervärme. Smula ner jästen i blandningen och rör tills den är helt upplöst. Rör i salt och socker. Tillsätt mjölet, lite i taget. Kör med elvispens degkrokar eller knåda för hand till en smidig deg. Låt jäsa över natten.
Kavla ut degen till en stor rektangel. Hyvla smöret med osthyvel eller skär tunt. Täck hälften av degen med smör. Vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt så att inget smör kan tränga ut. Kavla ut degen igen, strö ev på lite mjöl. Fortsätt att kavla och vika, gör det minst 6-7 gånger till.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till en stor platta. Skär plattan i små kvadrater, ca åtta stycken. Dela kvadraterna på mitten, så det blir trekanter. Rulla ihop trekanterna och böj in degändarna. Har du tid så låt dem jäsa 30 minuter. Pensla med vispat ägg. Ugnsbaka i 10-15 minuter.
____________
_Do it like this
Heaten up milk and sugar to the warmth of body(37degrees C). Powder the yeast into the mixture and stir until its solved. Stir in salt and sugar. Add flour, some at the time. Use Kitchen aid "dough hooks" or knead the dough by hand to a neat good feeling dough. Let the dough rest over night(approximately 8h) in a cooled down place, like the refridgerator.
Roll out the dough into a large rectangle. Plane butter with cheese slicer or cut thin. Cover half the dough with butter. Fold over the other half. Pinch the edges together firmly so that no butter may run out. Roll out the dough again, sprinkle on a little flour if necessary. Continue to roll and fold, do it at least 6-7 times.
Preheat the oven to 225 degrees Celsius.
Roll out the dough to a large plate. Cut the sheet into small squares, about eight. Share squares in half, so it will be threesomes. Roll up triangles and bend in the dough edges. Do you have time to let them rise 30 minutes. Brush with beaten egg. Bake for 10-15 minutes.

Tips: If you want to have filled Croissants you can put a teaspoon of marmalade of own choice or chocolate before Roll up triangles and bend in the dough edge(make it look like Croissant).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar