torsdag 8 mars 2018

Dadelkrans


Här är ett recept med ingredienser från orienten. Sötman kommer från dadlar, fikon o jag har valt att ha en halv banan i degen som gör att bakelsen blir sockerfri.

4 stora kransar eller 6-8 mindre
25 g färsk jäst
3 dl ljummen grädde
2 ägg vispade lätt för hand
50 g smält smör
en halv banan
1 tsk salt
Ca 10-11 dl vetemjöl special)
Fyllning
400 g dadelmassa (lr 200 g dadlar 200 g fikon)
20 g smör
2 tsk kanel
1 tsk lakritspulver
Pensling
Ägg
Sesamfrön
Gör så här
Lös upp jästen med grädden. Blanda sedan i ägg, smält smör och rör om. Mosa bananen med gaffel o he i övriga ingredienser och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Lägg dadelmassan och smör i en kastrull och värm upp långsamt på låg värme. Rör om tills smöret smälter och dadelmassan mjuknar, ha inte för hög värme. Ta bort från värmen och rör i kryddorna, blanda väl, täck fyllningen och ställ åt sidan. Om du använder färska dadlar som du kärnar ur själv behöver du inte värma upp dadlarna i en kastrull. Kärna ur dadlarna, mixa dem släta i en matberedare eller mixer, blanda sedan med smält smör och kryddor. Låt stelna i kylen innan användning.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut var del till en rektangulär platta, ta en bit från dadelmassan och rulla till en lång och smal längd. Lägg dadellängden på degens kant från långsidan och rulla sedan ihop degen. Forma till en cirkel och nyp ihop änderna ordentligt. Klipp snitt med en sax runt hela degen, lägg med denna släta sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.
Värm ugnen till 200°. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen tills de blir gyllene, i ca 10-15 min. Låt svalna under bakduk. Servera till fikat med kaffe eller en kopp te. Bröden funkar alldeles utmärkt att frysas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar