fredag 3 januari 2014

Kanelbullar 2014

Ingredienser
50 g jäst
2 dl vispgrädde
3 dl ljummet vatten
125-150 g smör
1 dl socker (eller sirap)
½ tsk salt
ev 1-2 tsk stött eller mald kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning
1 dl florsocker
2 msk kanel
100 g margarin

Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker eller mandelspån

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vatten o grädde till 37grader C och rör ner det i bunken tills jästen löst sig. Rör ner det rumsvarma smöret, socker, salt och ev kardemumma. He i vetemjölet (spara 1 dl till utbaket senare), knåda för hand 5-10min, tills degen känns smidig och lossnar från botten av bunken. Låt degen jäsa under bakduk 30min.Ta upp degen och knåda den lätt, dela den i två delar. Blanda ingredinserna till fyllningen. Kavla ut varje degbit och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär varje längd i 20 delar. Lägg i bakformar eller på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandel. Grädda i mitten av ugnen 225-250grader C, 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar