tisdag 16 juni 2015

Morotsbullar, bröd

Brödbak med rågmjöl o rågsikt. De är som godast nybakade, lite ljumma så smöret smälter. 

Förvaras torrt och svalt. Ifall det bakas mycket bröd nu i rötmånads tider så frys in bröden o 


ta fram vid behov.


Ingredienser

50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
2-3 dl riven morot
1 1/2 dl solrosfrön
7 dl rågmjöl
5 dl rågsikt

Börja med att rosta solrosfröna så de blir gyllenbruna i en torr stekpanna på medelvärme.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ljummet (37 grader). Rör ut jästen med lite av vattnet.

Blanda sedan ner resten av vätskan, salt, olja, solrosfrön, morot, rågmjöl och rågsikt. Rör till en

smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 30 min under bakduk. Ta upp degen på mjölat

bord och knåda den lite. Forma till bullar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt (gör du riktigt

stora bullar blir det 12 st, gör du normalstora blir det 16 st). Eller gör två limpor av degen som läggs

på plåt eller i smorda brödformar. Låt bullarna eller bröden jäsa 30 min till. Pensla dem med vatten

och strö gärna på lite solrosfrön.

Grädda bullar i 225 grader ca 12 min, bröd i 200 grader ca 30 min.

Låt kallna på galler utan bakduk.



in english
Carrot buns, bread 

Calcine 1 dl sunflowerseed in a dry fryingpan on medium heat. 
Grate 2-3 dl carrot. Sprinkle 50 gram yeast down in a bowl. 
Pour 4,5 dl mildly heated water (37degrees Celsius/ body temperature) 
and stir until the yeast is molten. Pour over 1 tsp salt, 3 tbsp olive oil, sunflower 
seed, and grated carrot into the bowl and stir. Pour over 7 dl rye flour and 5 dl sifted rye flour. 
Make a smooth dough. Let it rise for 30 min under a "linen for baking". Bake the dough into 12 buns or two loaf of bread. Let the buns or loaf rise for approx 30 min more.
Heat the oven. 200 degrees Celsius, 30 min for loaf of bread in the lower part of the oven, or 225 degrees Celsius, 12 minutes for buns in the middle of the oven. 
Let the bread cool of on grates without the linen cloth. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar