torsdag 19 februari 2015

Foccacia

Blanda ihop alla ingredienserna sedvanligt (eh, så står det i min handskrivna receptbok, kanske får utveckla det hela...)


Ingredienser

25 g jäst 
3 dl ljummet vatten, 37°C 
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
7 dl vetemjöl special


Topping
olivolja, soltorkade tomater, gul lök, svarta oliver


Gör så här
Sätt ugnen på 250 °C
Smula jästen i en bunke. 
Häll över fingervarmt vatten och rör om tills jästen har löst sig. 
Blanda i olivolja, salt o honung.  Rör om till en jämn smet. 
Häll i mjölet och knåda samman till en slät deg.   

Jäs degen 30 minuter.
Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd långpanna. 
Använd mjölade händer och tryck ut så degen blir 1-2 cm tjock. Gör små hål i degen.
Ringla över olivolja, strö salt och tryck i topping. 
Baka ca 10 min mitt i ugn tills foccacian är gyllene.
(Brödet kan jäsa en andra gång innan toppingen sätts på 15-30 min) 


Tips: gör foccacian som bullar, fyll en rulle med mozzarellaost o basilika 
Jäs och grädda som vanligt


musiktips: Sabina Ddumba med låten Effortless på Grammisgalan 2015 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar