tisdag 11 februari 2014

Tiramisù



Ingredienser
2,5 dl vispgrädde
3 msk socker
2 st ägg
250 gram mascarponeost
16 st Savoiardikex
1 dl starkt kaffe, kallt
2 tsk kakao
3 msk Amaretto mandellikör eller cognac

Gör så här
Vispa socker och äggulor till en tjock, blekgul smet.
Tillsätt mascarponen och rör ner försiktigt.
Vispa grädden medelhårt och blanda ner försiktigt.
Vispa äggvitorna ganska hårt och vänd ner dem hastigt.
Blanda kaffe och sprit i en djup talrik. Doppa kexen ett i taget genom att snabbt vända dem i blandningen
Lägg hälften av kexen så att de täcker botten på en form eller skål. (Om det går åt lite fler eller färre än 8 kex, så gör det inget. Det går också bra att bryta enstaka kex så att det passar i formens form.)
Häll över hälften av gräddsmeten ovanpå och bred ut försiktigt.
Lägg ut resten av kexen efter dopp i kaffeblandningen på smeten och häll försiktigt över resten av kaffeblandningen.
Häll över resten av gräddsmeten och gör den slät.
Pudra över kakao med hjälp av en liten sil, t ex en tesil.
Ställ i kylskåp i ca 2 timmar, eller tills kakan fått fast konsistens.

Tips: Det går utmärkt att frysa en Tiramisù för att ta fram vid tillfälle(max tre månader frys).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar