lördag 5 oktober 2013

Runda Bullar

 
Det här är hälsobullar eftersom smöret är bytt mot olja och mjölken har jag ersatt med vatten. Jag lade i fyllningen, några bitar chokad i halva bullsatsen 20st och smörfyllningen i den andra halvan, ca 20st.

Ingredienser
50 g jäst
0,75 dl rapsolja
4,5 dl vatten (37grader)
1tsk salt
1 dl råsocker
2 tsk kardemumma
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
mörk choklad bitar eller
50g rumsvarmt smör blandat med 1msk florsocker

Pensling:
ett uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke häll på vatten o rör om tills jästen har löst sig. Häll på olja, salt o socker. Rör om. Mät upp mjölet och häll det luftigt i smeten. Knåda till en slät deg för hand i 10 minuter eller med maskin i 5 min. Känn efter om det behövs mer mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
Rulla runda bullar och på mjölat bakbord och lägg dem i bullformar på bakplåten, gör en fördjupning i mitten på bullarna och lägg i valfri fyllning t ex en bit mörk choklad och nyp till degen så att den kommer över fyllningen så att det blir en slät bulle och låt jäsa 30 min till under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat      ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250grader C, i ca 5-10 minuter.
Ta ut bullarna när de ser gyllene bruna ut och/eller luktar färdigt. Bullarna är garanterat färdiga när det går att se att de har fått färg på undersidan också. Lyft på en bulle i formpappret och kolla på undersidan så ser du om den fått färg innan du tar ut dem ur ugnen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Ät o njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar