onsdag 16 december 2015

Vörtbröd för juletiden


 Smula 50g jäst i en bunke 


 33 cl lager o ca 33 cl julmust
He julmust o öl i bunken o rör om tills jästen löst sig.
250 kvarg (lr gräddfil)
He i kvarg

1msk mald ingefära 
1 dl sirap 


0,5 tsk mald kryddnejlika 
2 dl russin
                                                             
Pomerans, mortla ett skal(1-2msk malet)

4 tsk salt
22 dl rågsikt
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt.

 När degen känns smidig täck den med bakduk och låt jäsa två timmar i rumstemperatur

 Ta upp degen och arbeta ihop den på ett mjölat bakbord. dela degen i två delar och baka ut till två

avlånga limpor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min

Sätt ugnen på 200°C

Skåra de färdigjästa limporna o grädda i nedre delen av ugnen i 40 min.

Låt bröden svalna på galler täckta med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar