onsdag 6 februari 2013

Morotsbröd

25 g jäst
5 dl ljummet vatten (37grader C)
12 dl vetemjöl
200 g grovt riven morot
2 msk olivolja
1 st äggula och vatten till pensling
ca 1 msk flingsalt salt

Smula ner jästen i det ljumma vattnet.
Blanda samman mjöl och salt i en skål.
Riv morötterna och blanda ner dem och olivoljan i degspadet.
Rör sedan ner mjölblandningen i degspadet och knåda samman till en deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Knåda degen och dela den i två delar. Forma två limpor.
Lägg limporna på bakplåtspapper på plåt eller i en smorda och mjölade bakformar(1½ l)
Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Efter jäsning, pensla limporna med en blandning av äggula och litet vatten- Strö till sist på litet flingsalt(och sesamfrön). Grädda bröden i 40-50 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar